European Year of Rail

Het jaar 2021 is door de Europese Unie uitgeroepen tot Year of Rail. Het hele jaar door zullen er in Europa (online) evenementen en initiatieven plaatsvinden om het aandeel mensen en goederen dat zich per spoor verplaatst te vergroten. Dit is een van de doelstellingen van de Europese Green Deal.

2021: EU Year of Rail

Met het EU Year of Rail vraagt de Europese Unie aandacht voor het belang van goede Europese treinverbindingen. Doel is ervoor te zorgen dat na de pandemie in heel Europa meer mensen en goederen met de trein gaan reizen. Wim van de Camp (ambassadeur European Year of Rail): “Er liggen grote kansen voor het Europese spoor. Slechts 7% van de reizigers en 11% van de goederen in Europa worden nu over het spoor vervoerd. (…) Ik ga mij daar namens Nederland sterk voor in zetten dit jaar.”

Duurzaamheid

De trein is, naast een veilig en comfortabel, ook een milieuvriendelijk vervoermiddel. Vervoer is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de EU, maar spoorvervoer is echter voor slechts 0,4 % van die emissies verantwoordelijk. Dat komt omdat het spoor grotendeels is geëlektrificeerd. Daarom speelt de trein een grote rol in de inspanningen van de EU om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het Europees jaar van het Spoor is dan ook in het leven geroepen om de trein te promoten als een duurzaam vervoersmiddel.

Wunderline

De Wunderline is erg blij met de Europese erkenning van het belang van duurzaam treinvervoer. Het aankomende jaar zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden rond het Year of Rail, waaronder een Wunderline Community + bijeenkomst in het najaar.

Nieuws

Copyright © 2019 Wunderline