Bron: https://www.nwzonline.de/wirtschaft/ansturm-auf-bus-und-bahn_a_31,2,3438320256.html

Steeds meer mensen in Duitsland kiezen voor het openbaar vervoer. Tegelijkertijd vlakt het gebruik van de lange-afstandsbus na een piek weer af.

Wiesbaden. Nooit tevoren was bus- en treinvervoer zo in trek bij reizigers en forenzen in Duitsland als in het afgelopen jaar. Het aantal OV-bewegingen lag bij 11,4 miljard – een record en een stijging van 1,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, zo meldde het Statistische Bundesamt afgelopen maandag. Gemiddeld vervoerden bussen, trams, metro’s, stads- en regiotreinen en intercity’s per dag 31 miljoen reizigers.

Het Duitse bureau voor de statistiek verklaart de cijfers onder meer vanuit de hogere aantallen werkenden, scholieren en studenten. Het aantal forenzen heeft, zo blijkt uit onderzoek, recordhoogtes bereikt. In 2015 reisde 60 procent van alle werknemers in heel Duitsland dagelijks tussen woonplaats en werk in een andere gemeente. In 2000 was dat nog maar 53 procent.

Hoge aantallen reizigers werden afgelopen jaar voor het gehele OV geboekt, zowel op de korte als de lange afstanden. Bij streek- en stadsvervoer steeg het aantal reizigers met 1,4% tot 11,2 miljard. Meest gebruikte vervoermiddel waren bussen. De grootste stijging kwam echter voor rekening van (snel)tram, metro, trein, elk goed voor een plus van 2,2 %.

Het aantal treinreizigers op de lange afstanden steeg met 5,3% naar 138 miljoen. Die ontwikkeling is volgens de statistici terug te voeren op acties met speciale kaartjes en uitbreidingen van het netwerk. Het aantal gebruikers van lange-afstandsbussen steeg minder snel dan voorheen: met een stijging van 4,3% naar 24 miljoen reizigers lijkt de boom voorbij.

[bijschrift foto]

Dicht opeengepakt staan reizigers op Hamburg Hauptbahnhof als de sneltram binnenrijdt.

Foto: Marks

Copyright © 2016 Wunderline